Tuesday, July 3, 2012

Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile birlikte piyasaya çıkan Google telefonu Galaxy Nexus'u ve Android 4.0'ı inceledik.






Android 4.0 Ice Cream Sandwich ile birlikte piyasaya çıkan Google telefonu Galaxy Nexus'u ve Android 4.0'ı inceledik.











Google'ın kanatları altında piyasaya çıkan üçüncü cihaz olan Galaxy Nexus, Samsung tarafından üretilip piyasaya sürüldü. Android 4.0 ile birlikte piyasaya çıkan cihaz, daha önceki Nexus cihazlar gibi safkan, modifiyesiz Android çalıştırıyor. Şu an piyasada olan neredeyse tüm Android'li cihazlar, farklılaşmak adına, markaların özel yazılımlarını, arayüzlerini taşıdıkları için, düz Android kullanmak isteyenler bu cihazları root'lamak zorunda kalıyorlar. Bu işlem de cihazların garantilerini yaktığı için, fazla tercih edilmiyor.






Uzun zamandır incelemek için can attığımız Galaxy Nexus'u ve bu fırsat ile ilk kez elimize geçen Android 4.0'ı inceleme şansı bulduk. İşte izlenimlerimiz;













Tasarım






Galaxy Nexus, her ne kadar Samsung tarafından üretilmiş olsa da, Samsung Galaxy serisi cihazlara benzemiyor. Örnek olarak cihazın ön kısmında hiç bir fiziksel tuş bulunmuyor. Normalde belki rahatsız bile edebilecek bu durum, Samsung cihazlarda alışık olduğumuz Super AMOLED ekran ile çok şık hale gelmiş. Işık sızmasının sıfıra yakın olduğu ve siyahın gerçek anlamda siyah olduğu bir ekranda, cihazın ekranı ile kasası ön taraftan tek parça gibi gözüküyor.






Bize gelen cihaz 'Titanyum Siyah' renkte. Cihazın kasası oldukça şık gözüküyor. Arka kapak ise plastik yapılmış. Oldukça ince olan bu kapak, herhangi bir terslikte kolaylıkla kırılabilir. Bu yüzden mümkün olduğunca cihazı açıp kapatmamak en iyisi. Özellikle çoğu kişinin ülkemizde birden fazla operatör ve bu yüzden birden fazla hat kullandığını düşününce, telefonlarda fazlaca SIM kart değiştirmek için arka kapakları açıyoruz. Yakın zamanda incelediğimiz Samsung Wave 3'ün arka kapağını bu anlamda çok beğenmiştim. Kızaklı kapak hem kolayca açılıp kapanıyordu, hem de oldukça sağlamdı.






Cihazın arka tarafının en ince noktası 8.9 mm. Kamera da ekstra çıkıntı yapmadığı için Galaxy Nexus cebinizde çıkıntı yapmayacaktır.













Yazılım






Galaxy Nexus, şu an için Android 4.0'lı tek cihaz değil, fakat piyasaya sürülen Android 4.0'lı ilk cihazdı. Google ve Samsung'un ortak çalışması olan Galaxy Nexus, tamamen modifiyesiz Android 4.0 Ice Cream Sandwich çalıştırıyor.






Ice Cream Sandwich, Gingerbread'den sonra büyük bir adım akıllı telefonlar için. Fakat Honeycomb ile arasında, öyle dağlar kadar fark yok.






Benim ilk kurcaladığım yeni özellik, yüz tanıma sistemi ile açılan tuş kilidi oldu. Yüzünüzü sorunsuz tanıyan sistemin tamamen kullanışsız oluşunu ise bana editör dostum Ruşen gösterdi. Eğer bir fotoğrafınızı ekrana (ön kameraya) doğru açıdan gösterirseniz, tuş kilidi açılıyor.






Android 4.0 ile gelen bir diğer yenilik de, daha önce ancak güvenilir olmayan uygulamalar sayesinde görebildiğimiz, ağ kullanım miktarı. Çoğumuzun (hatta hepimizin) 3G anlaşmaları kotalı olduğu için, kullandığımız internet miktarını takip etmek önemli. Ayarlar > Veri kullanımı yolu ile bu yeni sayaca ulaşabiliyor ve belirlediğiniz zaman dilimi içerisinde ne kadar veri kullandığınızı görebiliyorsunuz.






İmaj düzenleme konusunda da Android 4.0 Ice Cream Sandwich'e yol katedilmiş. Fakat resmi çekmeden önce herhangi bir efekti göremiyorsunuz. Çektikten sonra ise kırmızı göz yok etme, otomatik renk düzeltme gibi pek çok ayar basitçe yapılabiliyor.






Uzun lafın kısası, yazılım, sorun çekeceğiniz son konu Galaxy Nexus'ta. Daha önce dediğim gibi safkan bir Android. Doğrudan Google cihazı olduğu için, Android 5.0'a kadar muhtemelen her güncelleme ilk olarak Galaxy Nexus'a gelecektir.













Donanım ve Performans






Samsung Galaxy Nexus, oldukça güçlü bir mobil cihaz. Fakat piyasaya artık yavaş yavaş Tegra 3'lü cihazlar yerleşmeye başlıyor. Bu yüzden de insan "Tegra 3 varken" demeden edemiyor.






Cihaz gücünü çift çekirdekli, 1.2 GHz hızındaki TI OMAP 4460 işlemciden oluyor. Grafik çipi olarak da PowerVR SGX540 seçilmiş. Bu ikili, 3D uygulamalarda oldukça iyi bir performans veriyor. Neredeyse tüm oyunları rahatlıkla oynayabilirsiniz. Fakat ekran çözünürlüğü çok yüksek olduğundan (1280 x 720 piksel) bazı 3D uygulamalarda FPS olarak rakiplerinden biraz daha altta kalabilir. Bunun sebebi de dediğim gibi yüksek ekran çözünürlüğü.






Samsung'un son cihazlarında alışık olduğumuz Super AMOLED ekran, harika. Yüksek ekran çözünürlüğüyle birleşince de doyurucu bir görüntü alıyorsunuz. 4.65 inçlik ekran eskiden olsa, büyük gelirdi. Fakat artık 4 inç üzeri cihazlar standart oldu. Hatta 5 inçlik de cihazlar yavaş yavaş piyasaya çıkmaya başladı. Ekran büyük olsa da oldukça ince olduğu için bu cihazlar, büyük ve çirkin gözükmüyor.






Kameralardaki megapiksel yarışını Nokia tek başına sürdürse de, cep telefonların kameralarıyla çektiğimiz fotoğrafların netliği çok daha önemli. Bu yüzden özellikle Apple ve yeni gördüğümüz HTC One serisinde bu durum dikkate alınıyor. Galaxy Nexus'un kamerası da oldukça iyi diyebilirim. Fakat iPhone 4S'in kamerası ile kafa kafaya tokuştursak, iPhone 4S galip çıkacaktır. 5 MP'lik arka kamera, aynı zamanda 1080p 30 FPS videolar çekebiliyor. Bu videoları 720p çekip, ekranınızda full çözünürlükte oynatabilirsiniz.






Galaxy Nexus, 1750 mAh'lik, ortalama üstünde bir bataryaya sahip. Fakat 720p çözünürlüklü ekran yüzünden, telefonu hergün şarj etmeniz gerekecek. Eğer WiFi, 3G gibi bağlantı seçeneklerini kapatıp, ekran parlaklığını da otomatik olarak ayarlarsanız, muhtemelen 2 - 3 güne uzayacaktır bu süre.









No comments:

Post a Comment